Kako radi internet

Kako radi internet

Definicija interneta i kako radi internet

Prije nego objasnimo kako radi Internet, definirat ćemo što je to uopće Internet. Internet je globalno dostupna, javno dostupna računalna mreža. Internet je sastavljen od milijuna mreža, javnih i privatnih, sveučilišnih, komercijalnih, vladinih itd. One su pak same grupirane u autonomne mreže. Informacije se prenose putem interneta pomoću standardiziranog skupa protokola za prijenos podataka, što omogućuje razne aplikacije kao što su e-mail, World Wide Web, instant messaging, peer-to-peer dijeljenje datoteka, streaming, podcasting, telekonferencije itd. Devedesetih godina prošlog stoljeća pojava Weba pridonijela je tome da Internet postane dostupan široj javnosti. Korisnik interneta je osoba koja koristi pristup internetu. Taj se pristup može dobiti putem davatelja pristupa putem različitih sredstava elektroničke komunikacije: bilo ožičenih (komutirana telefonska mreža male brzine, ADSL, optički kabel do kuće), bilo bežično ( WiMAX, putem satelita, 1G, 2G, 3G, 3G+, 4G, 4G+ ili 5G). Internet je jedan od najvećih izuma 20. stoljeća. U nastavku teksta nešto više o tome kako radi Internet.

Kako radi internet?

Postupak kako radi Internet sastavljen je od paketa i protokola. Na mreži, poruke su sastavljene od određenog broja paketa. Svaki paket sadrži i podatke i informacije o tim podacima. Informacije o sadržaju paketa nazivaju se „header“. Ova informacija se postavlja na prednji dio paketa tako da uređaj primatelj zna što s njim učiniti. Kada se podaci šalju putem interneta, prvo se razbiju u male pakete, koji se zatim prevode u bitove. Razni mrežni uređaji, kao što su usmjerivači i prekidači, usmjeravaju paketa na svoje odredište. Jednom kada paket stigne na zacrtanu adresu, prijemnik ga organizira prema redoslijedu kako bi se mogle koristiti i prikazati informacije. Slanje digitalnih informacija u malim komadima je iznimno brzo putem interneta. Tehnika kojom se šalju paketi putem interneta naziva se “prebacivanje paketa”. Srednji usmjerivači mogu obraditi pakete neovisno jedan o drugom, bez obzira na njihov izvor ili odredište. Ova obrada je dizajnirana tako da nijedna veza ne dominira mrežom. U nastavku teksta vam donosimo informacije o tome kako radi Internet na temelju drugog koncepta.

Kako radi internet na temelju protokola?

Kao što je navedeno u prijašnjem odlomku, postupak kako radi Internet se temelji na dvama konceptima. Jedan od tih koncepata podrazumijeva tzv. protokole. Povezivanje dvaju računala, od kojih oba mogu imati različite komponente i pokretati različit softver, jedan je od glavnih izazova s kojima su se susreli kreatori interneta. To zahtijeva korištenje komunikacijskih tehnika koje su razumljive svim povezanim računalima, na isti način na koji dvoje ljudi koji su odrasli u različitim dijelovima svijeta moraju znati govoriti zajednički jezik kako bi se razumjeli. Taj se problem rješava standardiziranim protokolima. U računalstvu, protokol je standardizirani način izvođenja određenih radnji i formatiranja podataka tako da dva ili više uređaja mogu međusobno komunicirati i razumjeti. Temeljni protokoli interneta su: ethernet, IP, TCP i HTTP. Osim ovih temeljnih protokola, postoje i protokoli za usmjeravanje, testiranje i šifriranje. Postupak kako radi Internet je neovisan, tj. Funkcionira bez obzira na korisnike ili opremu koja se povezuje.

Tagovi: