Koliki je porez na prvu nekretninu

Koliki je porez na prvu nekretninuKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 11:49
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Koliki je porez na prvu nekretninu ako ste je kupili

Kupili ste svoju prvu nekretninu no jeste li razmišljali o porezu koji trebate platiti. Postoje dvije vrste poreza koji bi vas mogao zateći prilikom kupovine prve nekretnine i iznenaditi vas ako se prethodno niste dobro informirali. Koliki je porez na prvu nekretninu prilikom kupovine ovisi da li ste platili PDV prilikom kupovine nekretnine ili niste.

Porez na kupovinu prve nekretnine je ukinut još 2017 godine, te se uveo sistem da ukoliko prilikom kupovine svoje prve nekretnine plaćate PDV oslobođeni ste plaćanja poreza na promet nekretninama. Dakle, ako nekretninu kupujete od fizičke osobe koja nije u sustavu PDV nećete plaćati PDV, ali ćete biti obvezni plaćati 3% od vrijednosti nekretnine porez na promet nekretninom.

Javni bilježnici imaju obavezu prilikom svake ovjere kupoprodajnog ugovora u prometu nekretninom dostaviti podatke poreznoj upravi o vrsti poreza koji se plaća, tako da bi bilo pametno prije kupovine dobro se informirati koliki je porez na prvu nekretninu kada je kupujete. Porezna uprava će vam poslati rješenje o plaćanju poreza koji ste po zakonu obavezni platiti.

Koliki je porez na prvu nekretninu ako ste je naslijedili

Koliki je porez na prvu nekretninu ako ste nekretninu naslijedili zavisi po kojem redu nasljedstva ste nekretninu naslijedili. Ukoliko ste naslijedili ili vam je darovana vaša prva nekretnina a u srodstvu ste sa prethodnim vlasnikom u smislu da ste bračni drug, izvanbračni drug, potomak, ili predak koji čine uspravnu liniju srodstva, formalni ili neformalni životni partner, posvojenici i posvojitelji, tada ste oslobođeni plaćanja svih poreza ako dostavite potrebnu dokumentaciju kojom dokazujete srodstvo i odnos.

Također, prilikom rastave braka ili razilaženja izvanbračne zajednice u postupku podjele imovine bivši partneri su oslobođeni plaćanja svih poreza na nekretninu bila ona prva ili deseta koju posjeduju.

No ukoliko ste od nekog srodnika koji nije u uspravnoj liniji srodstva sa vama dobili na dar ili naslijedili nekretninu s pravom se pitate koliki je porez na prvu nekretninu, jer ćete u tom slučaju biti obvezni platiti porez na promet nekretnine u iznosu 3% od tržišne vrijednosti nekretnine. Stoga, uz takvo darovanje budite spremni da će država uzeti svoj dio i vama poslati rješenje sa uplatnicom.

Koliki je porez na prvu nekretninu u drugim slučajevima kada ste oslobođeni plaćanja poreza

Postoje i drugi slučajevi kada vas ne bi trebalo zabrinjavati koliki je porez na prvu nekretninu. Evo o kojim se slučajevima radi. Ukoliko ste pokrenuli postupak vraćanja oduzete imovine nacionalizacijom koja se dogodila u bivšoj državi, bit ćete oslobođeni plaćanja poreza. Također ukoliko prognanici i izbjeglice dobivaju nekretninu u zamjenu za svoje nekretnine u inozemstvu također neće plaćati porez ukoliko dokažu dokumentacijom taj status.

Zatim zaštićeni najmoprimci kada otkupljuju nekretninu, ili ako postoji stanarsko pravo prilikom kupnje nekretnine, isto vrijedi i za osobe koje su stekle nekretnine u okviru procesa pretvorbe društvenog vlasništva.

Koliki je porez na prvu nekretninu vas ne treba zabrinjavati ako ste sklopili ugovor o doživotnom uzdržavanju ili dosmrtnom uzdržavanju sa bračnim drugom, izvanbračnim drugom ili srodnikom po uspravnoj liniji, te posvojenikom ili posvojiteljem. Naravno, u svakom od ovih slučajeva potrebno je dokazati i dokumentacijom kako bi vas porezna uprava oslobodila porezne obaveze za laćanje poreza na vašu stečenu nekretninu.

Tagovi: