Koliko košta svadba

Koliko košta svadba

Koliko košta svadba i što sve morate znati o svadbama?

Svadba je svakako veliki financijski zalogaj za buduće mladence, ali što se mora – mora se. Moraju se pozvati svi oni koji vam znače, rezervirati crkvu ili matičara kao i salu, odabrati dekoraciju, naći bend i fotografa, odabrati vjenčanicu i odijelo i još sto drugih stvari. Sezona vjenčanja se bliži, i to naravno donosi razna pitanja vezano za svadbu, najčešće je svakako koliko košta svadba i od kuda krenuti s organizacijom iste? Organiziranje svadbe je svakako projekt za sebe, važno je spojiti puno manjih dijelova kako bi dobili savršenu cjelinu.

Za početak je najbitnije odrediti budžet koji će biti na raspolaganju kod organizacije. Važno je naglasiti da je nemoguće odrediti okvirnu cijenu svadbe u Hrvatskoj jer one variraju od grada do grada kao i same usluge. Koliko košta svadba? Najjednostavniji odgovor je svakako onoliko koliko ste spremni potrošiti. Tradicionalna svadba će sigurno koštati više od skromnije ceremonije kod matičara. Kako bi vam olakšali uvid u troškovnik Hrvatskih svadba istražili smo koliko koštaju svadbe i sve sitnice vezane za organizaciju.

Koliko košta svadba i od kuda krenuti?

Ako imate višak novaca tada je svakako najbolje unajmiti profesionalnog organizatora vjenčanja. Ukoliko je budžet dosta tijesan, savjetuje se da se s organizacijom krene od odabira lokacije bilo da je riječ o sali, restoranu, hotelu ili seoskom imanju. Nakon toga slijedi potraga za crkvom ili matičarem, bendom, fotografom. Sve navedeno je poželjno bookirati mjesecima unaprijed kako bi stres sveli na minimum. Sale, restorani i hoteli u Zagrebu imaju menije od 380 kn po osobi, ali isto tako cijene se daju regulirati odabirom jela.

Važno je obratiti pažnju da li odabrana lokacija nudi svadbenu tortu i kolače ili je samo u troškovniku svečana večera. Ovdje nismo ni blizu odgovoru na pitanje koliko košta svadba. Sljedeći korak je cijena cvijeća i sama dekoracija sale, svadbena torta i kolači. Svadbeni buket je po prilici 300 kn, ukrašavanje autiju i stolova se kreče od 300 do 1500 kn. Kolači su do 120 kuna po kilogramu, a cijena torte se određuje ovisno o želji mladenaca.

Ugrubo, cijene uvelike ovisi o želji i mogućnostima mladenaca. Zadnja stavka je bend i fotograf. Bend u prosjeku košta 13 do 15 tisuća kuna, dok fotograf ili fotografi do 10 tisuća kuna. Za kraj, najvažnija stavka su vjenčanica i odijelo. Danas se odjela i vjenčanice mogu iznajmiti, ili isto tako kupiti na sniženjima od 1500 do 3500 kuna. Koliko košta svadba uvelike ovisi o broju uzvanika kao i mjestu održavanja. Šminka i frizura mogu biti do 600 kuna, i za kraj vjenčano prstenje od 1400 do 12.500 kuna.

Koliko košta svadba i koja je konačna računica?

Sada kada ste sjeli dole i izračunali broj gostiju, mjesto organizacije, meni, kolače i tortu, ukrašavanje sale, bend, fotografe, odjeću i šminku kao i nakit, slijedi još trošak sklapanja braka. Mladenci su obavezni prijaviti svoju namjeru sklapanja braka crkvi ili matičaru. Radi se o iznosu od 300 kuna. Koliko košta svadba? Prosječna svadba koja ima stotinjak uzvanika u ok restoranu s pristojnim menijem, u redu bendom, s fotografom te snimateljem, cvijećem i tortom, kupljenom odjećom i šminkom kao i pristojbom došla bi ugrubo oko 86.000 kuna.

Cijena može biti i veća ako nadodamo rađenje posebnih pozivnica, darova zahvale, i ako je sve organizirano sa strane organizatora vjenčanja. U početku bi bilo poželjno da si pripremite budžet od 100.000 kuna za svadbu, jer troškovi veoma lagano mogu narasti ukoliko u nečemu tražite savršenstvo. Imajte isto tako na umu da navedene cijene nisu fiksne i da odgovor na pitanje koliko košta svadba može ovisiti o mnogim faktorima. Iako se kaže kako se na vjenčanju ne bi trebalo štedjeti, svakako je pametno razmotrit što povoljnije ponude.

Tagovi: