Koliko struje proizvede solarni panel

Koliko struje proizvede solarni panel

Što je i koliko struje proizvede solarni panel?

Zanima vas što je i koliko struje proizvede solarni panel? Pročitajte onda ovaj tekst i saznajte sve o tome. Solarni panel je uređaj za proizvodnju obnovljive energije. Može biti toplinski ili fotonaponski. U prvom slučaju solarnu energiju pretvara u toplinu, a u drugom u električnu. Postoje tri vrste solarnih panela. Termalni solarni paneli, koji se nazivaju “termalni solarni kolektori”, “solarni kolektori” ili neispravno “solarni kolektori”, hvataju toplinu iz sunčevog zračenja i prenose je na tekućinu za prijenos topline. Najsnažnija verzija naziva se termodinamička solarna elektrana. Fotonaponski solarni paneli, nazvani “fotonaponski moduli”, ili neispravno “solarni paneli”, pretvaraju dio sunčevog zračenja u električnu energiju. Grupiranje mnogih solarnih panela na istom mjestu naziva se fotonaponska solarna elektrana. Hibridni fotonaponski paneli koji kombiniraju dvije prethodne tehnologije i proizvode električnu energiju i toplinu, dok istovremeno poboljšavaju učinkovitost fotonaponskih solarnih panela izbjegavanjem pregrijavanja modula. U sva tri slučaja ploče su obično ravne, s površinom ograničenom na oko 1 m2 kako bi se olakšala i optimizirala instalacija. Solarni paneli su osnovne komponente većine instalacija za prikupljanje solarne energije. U nastavku teksta vam donosimo dodatne informacije o solarnim panelima i o tome koliko struje proizvede solarni panel.

Koliko struje proizvede solarni panel i koja je isplativost ovakve proizvodnje energije?

Uz to koliko struje proizvede solarni panel, trebate znati i koja je isplativost ovakve proizvodnje energije. Toplinski senzori su isplativi u vrlo sunčanim regijama, čak i na visokim geografskim širinama. Fotonaponski solarni paneli su isplativiji u vrlo sunčanim regijama, iako toplina utječe na performanse kolektora. To objašnjava entuzijazam zemalja južne Europe, kako velikih potrošača tako i velikih potencijalnih proizvođača, za postavljanje velikih elektrana. Učinkovitost fotonaponskih solarnih panela definira se kao dio sunčevog zračenja koji se pretvara u električnu energiju. Ona varira od 6 do 8% za amorfne silicijeve ploče i doseže 46% za najučinkovitije ćelije dobivene u laboratoriju. Potencijal sunčeve energije je takav da bi energija koju Sunce emitira i Zemlja primi za oko sat vremena, kada bi se potpuno obnovila, zadovoljila energetske potrebe čovječanstva za godinu dana. U teoriji, kvadrat solarnih panela od 344 km sa svake strane (120 000 km2) mogao bi pokriti sve svjetske potrebe za električnom energijom, a prinos fotonaponske instalacije procjenjuje se između 15 i 17% (2007. u Europi), tj. 160 kWh/godina/m2 (ili 160 GWh/godina/km2) s globalnim potrebama procijenjenim na 19 000 TWh. U slučaju Europe, koja godišnje troši 3.000 TWh, bila bi potrebna površina od 137 km po strani (tj. 19.000 km2). U nastavku detaljnije o tome koliko struje proizvede solarni panel.

Koliko struje proizvede solarni panel?

Da bi znali koliko struje proizvede solarni panel morate znati postupak kako se to računa. Snaga solarnog panela odgovara njegovom kapacitetu za proizvodnju energije. Općenito se izražava za 1 m2, kako bi se dobila referentna veličina za sve modele. Jedinica napajanja panela je watt-peak (Wp) ili kilovat-peak (kWp). Označava maksimalnu električnu snagu koju ploča može pružiti u idealnim uvjetima (jaka razina sunca, temperatura od 25°C, nagib od 30°, odsutnost sjene). U stvarnim uvjetima ta je snaga nužno niža od one koja se mjeri u laboratoriju, budući da se općenito ne mogu ispuniti svi najbolji mogući uvjeti. Ako znate maksimalnu snagu solarne ploče od 1 m2, možete izračunati njen proizvodni kapacitet. Da biste to učinili, morate znati prosječan broj sunčanih sati u tom području tijekom godine i pomnožiti ga s ovom maksimalnom snagom. Kako bi stvarna snaga bila što bliža stvarnosti, možete oduzeti oko 10%, što odgovara temperaturnoj varijaciji i svakom trenutku kada će krov biti zasjenjen više od očekivanog. Ako vaš krov nije okrenut prema jugu ili nije nagnut pod 30°, morate izvršiti veće oduzimanje kako biste saznali maksimalnu snagu vaše instalacije. Sada kada znate postupak računanja, možete odrediti koliko struje proizvede solarni panel na vašem području.

Tagovi: