Kulturni značaj cvijeća diljem svijeta

Kulturni značaj cvijeća diljem svijeta

Cvijeće i njegova važnost

Buketi cvijeća se od davnih davnina darovalo među ljudima, te svako od tih cvjetova ima svoje podrijetlo, značenje i simboliku. Sa svakim cvijećem koji poklanjate, šaljete određenu poruku, jer svaki od njih ima neko svoje značenje i poruku koju s time signalizirate. Svako cvijeće ima svoj vlastiti jezik te nam govori o nečemu. Dok jedan nam cvijet govori o ljubavi, drugi slavi ljubav i zajedništvo, dok treći čestita na vašim postignućima, a četvrti vas tješi dok tugujete za gubitkom. Prije nego što vam kažemo kulturnom značenju cvijeća, prvo ćemo napraviti kratki osvrt na povijest jezika cvijeća. Cvijeće je mnogih stoljeća pomagalo građanima Egipta, Rima i Grčke da izraze svoje osjećaje prema drugima, iako su Kinezi i Japanci prije započeli tu praksu. U jednom trenutku su ljudi u Europi misli da one imaju magična svojstva. No, kasnije su prepoznata njihova prava svojstva, te su različitim cvjetovima pripisali različite konotacije ili značenja. Od tada prevladava mišljenje da sa svakim cvijetom možemo izraziti neku poruku ili osjećaje bez da ih moramo izgovoriti.

Što svako cvijeće znači

Znamo da su buketi ruža omiljeni među ženama, kako i ne bi kada tako krasno izgledaju i odišu predivnim mirisom. Opće je poznato da je ruža simbol romantike i strasti, te su ju Grci i Rimljani uvijek povezivali sa božicom ljubavi, Afrodita. Ruža dolazi u raznim bojama, od bijele, žute i narančaste sve do ružičaste i crvene boje. Svaka boja označava neko značenje, primjerice bijela je nevinost, žuta vrlina, narančasta strast, ružičasta prijateljstvo, a crvena ljubav. Orhideje su najtraženije ukrasno cvijeće među svima. Ovo nježno, graciozno i egzotično cvijeće predstavljaju snagu i muževnosti u periodu stare Grčke. Također su simbol luksuza u viktorijanskom dobu, a orhideje su se jako koristile kao ukrasni cvjetovi za krštenje djeteta. Također, dodatno značenje za orhideje je da one simboliziraju novi početak u životu, zbog čega se osim na krštenjima znaju koristiti i u svadbenom buketu mladenke kao simbol ulaska u bračni život sa suprugom.

Simbolika vezano uz cvijeće

Ljiljani su dobili svoje ime još davne 1580. godine prije Krista, a njeno ime je izvedeno iz grčke riječi “Lieron”. Ljiljani su dugo imali svoju glavnu ulogu u grčkoj mitologiji. Ovo cvijeće se povezuje s majčinstvom, jer se vjerovalo da su ljiljani nastali iz Herinog mlijeka. Također, Kinezi su koristili ljiljane na vjenčanjima kako bi se označila duboka ljubav i darovitost za izražavanje odanosti, prijateljstva i dobrih želja. Karanfili također imaju svoju povezanost s grčkom mitologijom. Naime, karanfili su se povezivali s krunidbom u staroj Grčkoj, jer se od njega izrađivala kruna i vijenac. Također, postoji jedno vjerovanje da su karanfili procvali od trenutka kada su suze Djevice Marije dotakle tlo. Zbog toga ovo cvijeće nose još jedno značenje, a to je da su oni simbol beskrajne ljubavi majke prema svojoj vlastitoj djeci. I dan danas, ovi cvjetovi nose svoje originalno značenje i simboliku, te se koriste za kulturne obrede kako bi im se dalo još više značaja.

Tagovi: