Što je VPN

Što je VPN

Što je VPN?

Što je VPN? VPN na hrvatskom jeziku predstavlja skraćenicu za virtualnu privatnu mrežu. To je virtualna usluga čiji je primarni cilj čuvanje privatnosti osoba dok koriste Internet mreže. Naime, VPN formira kodiranu vezu između vašeg uređaja, s kojim koristite Internet, i interneta. U prošlosti je VPN predstavljao malo korištenu uslugu zbog neinformiranosti osoba o prijetnjama koje se nalaze na internetu. Danas, s porastom svijesti o opasnostima na internetu, VPN predstavlja jednu od najkorištenijih virtualnih usluga diljem svijeta. Svi mi želimo sačuvati svoju privatnost dok koristimo Internet i baš zbog toga bi trebali biti korisnici VPN usluge. Pojedine web stranice koje posjećujemo mogu sadržavati virus koji može naše privatne podatke učiniti dostupnima drugim osobama, koje pak te podatke mogu zloupotrijebiti. Uz VPN vaši će podaci i od takvih napada biti zaštićeni. Nakon kratkog objašnjenja što je VPN, u nastavku teksta vam donosimo dodatne informacije o tome kako radi VPN i što to on točno skriva.

Što je VPN i kako skriva vaše podatke?

Za dodatno shvaćanje toga što je VPN pomoći će vam usvajanje znanja kako VPN skriva vaše podatke. VPN usluga ima karakteristike operacijskog sustava, što znači da sve što radite na internetu biva preusmjereno na druge poslužitelje. Drugim riječima, sve ono što radite na internetu, ali i vaša lokacija ostaju skriveni dok koristite Internet. Kada otiđete na određenu Internet stranicu, vi na nju pristupate uz pomoć VPN poslužitelja te se zbog toga izvor vaše Internet veze prikazuje kao proxy poslužitelj. To znači da vlasnici Internet stranice koju ste posjetili ne mogu nikako saznati tko ste zapravo vi i gdje je vaša trenutna lokacija. To vrijedi i u slučajevima kada pojedini haker želi špijunirati Internet stranicu koju ste posjetili kako bi mogao prikupiti podatke o vama, ali i o drugim osobama koji koriste tu Internet stranicu. VPN je usluga koja će najbolje postići to da budete potpuno anonimni dok surfate internetom i dok pretražujete web sadržaj. VPN vašu privatnost čuva i na javnim Internet mrežama, ali i na vašoj privatnoj Internet mreži. Uz to što je VPN trebate znati i koje vrste VPN usluge postoje.

Što je VPN i koje vrste VPN-a postoje?

Kao što je navedeno u prethodnom odlomku, uz to što je VPN trebate znati i koje sve vrste VPN-a postoje. Trenutno u ponudi postoje dva oblika VPN usluge. Prva VPN usluga podrazumijeva daljinski pristup. Naime, ova vrsta VPN usluge svojim korisnicima omogućuje sigurno povezivanje s drugom Internet mrežom putem privatnog tunela za kodiranje. Drugim riječima, ovaj tip VPN usluge vam omogućuje povezivanje na Internet mrežu koju poslužuju komercijalne tvrtke i povezivanje na javno dostupnim Internet mrežama. VPN od Internet- mjesta do mjesta je naziv za drugu vrstu VPN usluge. Ovaj tip VPN usluge se najčešće koristi u korporativnom okruženju i u široj javnosti je poznata kao intranet. Oba tipa VPN usluge se bazira na nekom od protokola. Najstariji protokol koji se koristi u VPN uslugama je tzv. PPTP protokol. Uz navedeni protokol tu su i ikev2, l2tp, ssl, tls, ssh itd. Trenutno najsigurniji protokol u opticaju je openVPN protokol. Dodatne informacije o tome što je VPN možete potražiti na internetu.

Tagovi: