Što kada poslodavac ne isplati plaću

Što kada poslodavac ne isplati plaću

Isplata plaće i što učiniti ako vas poslodavac ne isplati?

U Hrvatskoj je od 2013 godine neisplaćena plaća uvrštena u kazneno djelo, ali bez obzira na to mnogi radnici se i dalje suočavaju s neplaćenim radom. I dok se mogu postavljati pitanja kako je ovo uopće moguće u ovom dobu, pitanja ostaju bez odgovora. Isplata plaće bi trebao biti normalni dio u svakom radnom odnosu i to bez ikakvog pogovora, no nažalost to nije uvijek tako, osobito u sektorima poput ugostiteljstva, trgovine i građevine. Što je zapravo isplata plaće? Najjednostavnije objašnjeno radi se o novcu koji primamo za naš rad.

Uz isplatu se najčešće dobiva i platna lista kao dokaz sa strane poslodavca da je prema radniku podmirena obveza. Prije koraka koji uključuju tužbu i povlačenje po sudovima, ono što možete pokušati kao jednostavnije rješenje je pokušati porazgovarati sa svojim poslodavcem i vidjeti o čemu se zapravo radi. Nemojte nasjedati na lijepe riječi, jer upravo tako mnogi radnici završe radeći mjesecima bez ikakve isplate. Kada su u pitanju ovako ozbiljni problemi uvijek je bolje krenuti pristojno kako bi se vidjelo da vam je stalo.

Isplata plaće i što poduzeti ako vas poslodavac odbija isplatiti?

Nitko se ne želi susresti s takvom realnošću da nije isplaćen za svoj rad. Iako su zasigurno ljutnja i bijes primarne reakcije kod navedenog scenarija, važno je sačuvati hladnu glavu kako ne bi došlo do razvijanja još većih problema. Što poduzeti kada vas poslodavac i dalje odbija isplatiti? Stavljeni ste pred zid i vaše opcije su limitirane. Otkaz, ovrha protiv poslodavca, tužba, to su vam jedini izbori koje imate. Prije ovako ozbiljnih scenarija morate shvatiti da će isplata plaće zasigurno kasniti kod svakog poslodavca i to samo nije razlog za uzbunu, ali ukoliko to traje mjesecima to traži hitno poduzimanje određenih mjera.

Što poduzeti kao mjesecima niste primili plaću? Kao radnik imate pravo dati izvanredni otkaz uz obrazloženje neisplaćena plaća. Ukoliko vam je poslodavac predao sami obračun plaće koje nije bila isplaćena, tada možete također pokrenuti i ovrhu nad poslodavcem. Ovrha se podnosi direktno Financijskoj agenciji. Ako poslodavac nije predao niti obračun plaće, tada vi kao radnik imate svako pravo tužiti poslodavca nadležnom sudu za isplatu. Pošto je riječ o sporu oko radnog odnosa, radnik neće snositi sudsku pristojbu. Nažalost isplata plaće ukoliko se ona ne ostvari može donijeti mnoge neželjene posljedice za radnika i poslodavca.

Isplata plaće i što očekivati nakon tužbe?

Preostaje vam samo čekati i nadati se najboljem ishodu. Postoje mnoge priče sa sretnim završetkom, ali isto tako postoje i mnoge priče koje još nisu dobile svoj kraj. Ako primijetite da je isplata plaće problem kod vašeg poslodavca, tada je odmah najbolje da se osigurate s traženjem novog posla. Nažalost mnogi ljudi smatraju kako je normalno da će ponekad isplata kasniti, i dok je to u redu tvrdnja za par dana, nikako nije za mjesec i više. Nabolje je ograditi i osigurati sebe kako ne bi nažalost vi sami ispaštali radi nečijeg nemara.

Da li će se isplata plaće dogoditi ako ste poslodavca tužili i prijavili nadležnom inspektoratu? Nažalost ovo ne možemo odgovoriti s sigurnošću. Ima naravno slučajeva koji su uspješno odrađeni, i ima onih slučajeva koji se godinama povlače i na kraju odu u zastaru. Teško je priznati sam sebi “Moj posao me ne isplaćuje”, ali ponekad se treba gledati i svjetla strana ovakvog scenarija. Bolje je da se sada maknete i date otkaz, nego kasnije. Bolje je da već danas krenete graditi svoju karijeru kod nekog ozbiljnijeg i nekog tko ne shvaća vaš rad zdravo za gotovo.

Tagovi: