Kako uštedjeti zahvaljujući renoviranju doma

Što kada poslodavac ne isplati plaću

Iako većina ljudi razmišlja kako uštedjeti novac prilikom renoviranja, pravo pitanje je kako će nam promjene koje unosimo u interijer i eksterijer doma uštedjeti novac na duže staze. Postoje rješenja koja će, ako ih primjenimo prilikom renoviranja kuće ili stana, kasnije donijeti velike uštede.

U slučaju stambenih zgrada kod kojih je projektirana neadekvatna ili nepostojeća toplinska izolacija, prozori i vrata koji su loše zabrtvljeni, stari i dotrajali krovovi i neadekvatne instalacije za grijanje procjenjuje se da bi se u takvim zgradama renoviranjem moglo uštedjeti do 75% energije što bi vlasnicima stanova donijelo manji iznos na računu. Uz to, objekt bi bio konkurentniji na tržištu nekretnina te bi mogao postići višu cijenu prilikom prodaje stana, a sam interijer bio bi topliji i ugodniji, bez propuha, te bi se postigla ujednačena temperatura u svim prostorijama.

Energetski učinkovita izolacija

Prvi korak ka tome da vaš dom učinite energetski učinkovitijim bez nepotrebnih gubitaka energije, a time i novca, je izolacija. Ovdje mislimo na kvalitetnu toplinsku izolaciju cijele ovojnice zgrade, s posebnom obradom i izolacijom svih unutarnjih prostorija koje su usmjerene prema zonama i prostorima koji se ne griju.

  • Toplinska izolacija podova – Toplinski gubici kroz pod čine 10% ukupnih toplinskih gubitaka kuće. Toplinski gubici kroz pod mogu se smanjiti za 60% postavljanjem toplinske izolacije.
  • Toplinska izolacija zidova – Želite li smanjiti troškove grijanja, koji čine i do 75% troškova energije, potrebno je ugraditi ili povećati debljinu toplinske izolacije, kao i zamijeniti prozore.
  • Toplinska izolacija krova – Gubici topline kroz krov mogu biti i do 30%. Potrebno je izolirati krov od potkrovlja neovisno od toga stanuje li se u njemu ili ne. Krov je potrebno izolirati sa 20 cm toplinske izolacije. Ovisno o konstrukciji kuće i njenom stanju, investicija se isplati u periodu od 3-5 godina.

Zamjena dotrajale stolarije

Toplina kroz prozorske otvore može nestajati kroz pukotine između okvira i zida i također između okvira i krila. Osim toga, toplotna energija se gubi i transmisijski, kroz zatvorene prozore. Gubici topline kroz prozore čine desetak puta više toplinskih gubitaka cijelog objekta nego kroz zidove, čak preko 50%. Dobro brtvljenje i prekid toplinskog mosta u profilu imperativi su suvremenih prozora visoke kvalitete.

Energetski učinkovito rješenje koje se također isplati jeste postaviti žaluzine. Naime, vanjske žaluzine karakterizira lako održavanje i ugrađivanje, a sve su češći odabir prilikom renoviranja domova iz razloga usmjeravanja sunčevih zraka po želji (alumijiskim letvicama vi upravljate i zaokrećete ih pod kutom kojim želite).

LED rasvjeta

Poznato je da LED žarulje troše manje energije od klasičnih dajući istu količinu svjetlosti. Bilo da se radi o rasvjeti za interijer ili vrt, usporedbom potrošnje električne energije LED žarulja i klasičnih žarulja dolazi se do toga da je procijenjeno vrijeme povrata investicije nešto više od 7 mjeseci. Što to točno znači? Trošak zamjene postojećih žarulja LED žaruljama podijeli se ukupnom godišnjom uštedom i pomnoži sa 12 mjeseci.

Solarni paneli

Prije svega trebali biste znati da postoji razlika između solarnih panela i solarnih kolektora. Solarni paneli pretvaraju sunčevu energiju u električnu energiju, dok solarni kolektori absorbiraju sunčevu energiju i pretvaraju ju u toplinsku.

Ukoliko vam je potrebna samo topla voda npr. za zagrijavanje sanitarne vode, ili pak grijanje i dogrijavanje u kućanstvu, onda bi prilikom renoviranja doma trebali razmisliti o solarnim kolektorima. Ako pak želite uštedjeti na računu za struju, solarni paneli su doista učinkoviti ali treba obratiti pozornost na njihovu snagu i prosječan broj sunčanih sati tijekom godine u području u kojem se vaš dom nalazi. Tako ćete procjeniti da li vam se ovo rješenje uopće isplati.

Ukoliko su uvjeti idealni za njihovo postavljanje i uporabu, ostvarit ćete potpunu energetsku neovisnost od postojeće opskrbne mreže. Uopćeno govoreći, jedan solarni panel proizvede u prosjeku 1,125kWh što znači da za kućanstvo sa bojlerom, TV-om, štednjakom, pećnicom, hladnjakom, perilicom rublja, računalom i žaruljama koji ukupno troše 12.75kWh treba postaviti 12 solarnih panela da bi se postigla energetska neovisnost.

Vrijednost početne investicije možda je velika, ali ovim potezima prilikom renoviranja doma  napravit ćemo štedljiv, odgovoran i učinkovit korak koji ne samo da utječe na naš život nego i na okoliš.