Zašto mačka grize

Zašto mačka grize

Zašto mačka grize dok je mazite

Ako ste primijetili da tokom maženja vaša mačka grize, tome postoji razlog. Ako nježno mazite mačku i odjednom ona počne grickati vašu ruku, za to postoji razlog zašto mačka grize u tom trenu. To su ugrizi iz ljubavi prema vama, započinju prethodnim lizanjem vaše ruke i inače takvi ugrizi ne izazivaju probijanje kože i nisu grubi, no mačke vas mogu početi grickati iznenada.

Zašto vas mačka započinje grickati odjednom je glavni razlog da biste se vi zapitali zašto je točno mačka započela sa time i što ju je na to isprovociralo. No, ovdje nije toliko bitan razlog zašto mačka grize već i reakcija vlasnika na tu pojavu. Kada mačka tako iznenada ugrize, promislite jeste li možda gladili mačku na mjestima koja njoj nisu ugodna, najčešće je to trbuh, stražnjica, rep. Ponekad je samo u pitanju to što vaša mačka u tom trenu ne želi biti više mažena i samo želi odmarati kraj vas.

Ako primijetite pomicanje ušiju mačke, mahanje repom i ritanje nogom kada se približavate ili započnete sa maženjem, nemojte ju dirati, ona se u tom trenu želi odmoriti i ne želi da ju se dira. Također, ako želite pomaziti mačku ili ona želi da ju se mazi, pozovite ju k sebi – neka tog bude svjesna. Kada mačka spava ili se odmara i vi ju počnete maziti, to će ju iritirati i ugrist će vas.

Razlozi zašto mačka grize

Ponekad su glavni razlozi zašto mačka grize jer je iziritirana, ljuta ili uplašena. Mačka vas neće ugristi bez povoda, iako vi to možda mislite. Mačka grize kada joj neki podražaj smeta, kada se igra, kada je ljuta, kada se želi obraniti. Nikada ne napada bez razloga, mačke su osjetljiva plaha bića koja ne zaslužuju grubost i maltretiranje.

Razlog zašto mačka grize je često i njena zaigranost, ako se igrate sa mačkom i izazivate ju rukom, ona misli da je vaša ruka plijen koji ona lovi i uživi se u igru te će vas uloviti i prigrliti šapama i ugristi. To je zdrava pojava pa ako vam smeta što ste vi njen plijen, onda radije kupite mački prikladnu igračku koja će biti prikladniji i bolji plijen za igru od vaše ruke.

Ako se ugrizi pojavljuju uz siktanje i obrambeni stav, tada je potrebno istražiti zašto bi mačka grizla. Nešto je izazvalo njenu reakciju i povratnu agresivnost, promislite je li uplašena ili ju je netko gnjavio. Mačke su jako osjetljiva bića i pomno prate sve podražaje iz svoje okoline pa se razlog agresivnosti krije tu.

Zašto mačka grize i kako to spriječiti

Ako vas mačka ili ako nekog vama poznatog često grize, promislite o tome kako to spriječiti. Također, sigurno je kako su podražaji i ono što je mačka doživjela par trenutaka prije ugriza, izazvalo ugriz i to je bio glavni razlog zašto mačka grize. Mačke su osjetljive i trebate pripaziti na znakove koje vam daje. Ako spava, nemojte ju dizati, maziti i gnjaviti jer će ona na to reagirati i to joj zasigurno ne odgovara.

Mačke ne vole iznenadne podražaje pa ih ne uznemiravate dok se odmaraju. Također, ako vas je mačka ugrizla tokom igranja, to je sigurno zato što ste ju izazvali pokretima rukom, to možete spriječiti tako da kupite igračku sa kojom ćete izazvati vašu mačku na igru umjesto vaše ruke.

Još jedan razlog zašto mačka grize jest ako ju je nešto uplašilo ili je jednostavno iritirana podražajima okoline. Pustite mačku da se smiri i pozovite ju da biste ju utješili jer ako ćete joj prići i uzeti ju u ruke dok je još uvijek uznemirena, morate imati na umu kako će vas probati ponovno ugristi jer je uplašena.

Tagovi: