Zašto se kvari kiseli kupus

Zašto se kvari kiseli kupus

Zašto se kvari kiseli kupus ovisi kakav kupus kiselite

Postoje različite vrste kupusa, pa da se ne biste dali u trošak i novaca i truda i pitali se zašto se kvari kiseli kupus prvo se raspitajte koje vrste kupusa su najbolje za kiseljenje. Nije svaka vrsta kupusa pogodna za kiseljenje. Ukoliko je kupus slatkast i nema onaj ljutkasti okus uzite radije slatkast nego ljutkasti kupus.

Druga stvar na koju trebate pripaziti je da unutar kupus nema puževa golaća unutar same glavice. Razrežite par komada i provjerite da li su puževi prisutni, te ukoliko naiđete čak i samo u jednom kupusu puža nemojte uzimati kupus od tog prodavača, nego potražite dalje jer puževi se lako presele iz jedne glavice u drugu.

Sljedeća stvar koja je bitna da si ne postavljate pitanje zašto se kvari kiseli kupus su žile kupusa, one trebaju biti što tanje. Kupus koji ima deblje žile nije pogodan za zdravo kiseljenje. I kod debelih žila bit će vam teže izrezati korijen kupusa, a to je kod kiseljenja vrlo važno.

Zašto se kvari kiseli kupus ukoliko omjer soli i vode nije dobar kod kiseljenja

Zašto se kvari kiseli kupus ako nemate pravi omjer soli i vode vrlo je jednostavno. Sol je konzervans, te ukoliko ne stavite dovoljno soli kupus neće biti dovoljno dobro konzerviran i lako će se pokvariti. Naravno, ako ga presolite neće biti jestiv jer će biti preslan. Stoga je pravi omjer soli i vode izuzetno bitno da ne dođe do kvarenja kiselog kupusa.

Nakon što ste izvadili korijen glavice kupusa stavite žličicu soli u tu rupu i zalijte vodom, dalje slažite glavice i ponavljajte postupak dok ne napunite posudu u kojoj ćete kiseliti kupus. Glavice ne smijete pritiskati, ali isto tako ne smiju biti prelabavo smještene u posudu. Otvor koji ste punili solju treba biti otvoren prema gore.

Otprilike 2,2% soli je potrebno staviti na količinu vode kojom ćete zaliti kupus u posudi za kiseljenje. Osim toga, dok slažete kupus trebate sa strane staviti plastično crijevo koje treba ići od vrha do dna posude. Crijevo je potrebno za pretakanje rasola koje se treba redovno raditi kako s ne bi pitali zašto se kvari kiseli kupus.

Zašto se kvari kiseli kupus i uvjeti kiseljenja

Ukoliko kiseljenju kiselog kupusa ne stvorite potrebne uvjete što se tiče temperature i posude sigurno će vas mučiti zašto se kvari kiseli kupus. Posuda koja je najbolja za kiseljenje kiselog kupusa je drvena bačva, no velika većina ljudi kiseli kupus u plastičnim posudama, jer su praktičnije i jeftinije kada ih nabavljate.

Postupak u kojem kiselite kupus pomoću soli i vode, stvarajući rasol zove se bio-fermentacija. Da bi taj proces bio uspješan potrebna je određena temperatura i to između 18 i 21 stupanj, najviše 22 stupnja Celzijusa. Stoga ovisi gdje ćete držati posudu sa ukiseljenim kupusom pripazite i na vremenske uvjete, jer ako je pretoplo brzo ćete saznati zašto se kvari kiseli kupus.

Najvažnija stvar kod kiseljenja kupusa je da ćete mu trebati davati pažnju i posvetiti vremena svaki dan, jer ćete trebati svaki dan dolijevati vodu i rastakati rasol. Rastakati rasol znači pomoću cijevi izvući tekućinu sa dna posude i prelijevati preko površine jer će se rasol taložiti na dnu posude a zapravo cijeli kupus u posudi treba biti u rasolu, stoga to treba ponavljati na dnevnoj bazi. Vinobran se može i ne mora dodati, a ako ga dodajete napravite to po uputstvima za vinobran.

Tagovi: