Kako radi dizalica topline

Kako radi dizalica topline

Što je i kako radi dizalica topline

Prije nego li objasnimo kako radi dizalica topline, treba reći što je dizalica topline ili toplinska pumpa. Dizalica topline ili toplinska pumpa je sustav grijanja, kojeg krasi jeftin i prije svega ekološki prihvatljiv način grijanja. Glavna odlika ovakvih sustava grijanja je iskoristivost, gdje se uložena energija kroz sustav multiplicira u dobivenu toplinsku energiju. Drugim riječima, za potrošen jedan kilovat električne energije, korištenjem dizalice topline dobit ćemo u prosjeku 3 do 4 kilovata toplinske energije. Najpoznatiji oblik sustava toplinske pumpe je klima uređaj kojega danas koristi gotovo svako kućanstvo, posebno ljeti kada želimo rashladiti prostor. Dizalica topline sve više se koristi za zagrijavanje prostora, posebno montažnih kuća. Montažne kuće, koje veoma kvalitetno čuvaju postignutu temperaturu unutarnjeg prostora, posebno su pogodne za korištenje dizalica topline. Kako je sve veća potražnja za montažnim kućama, tako je i upotreba dizalica topline sve veća. Na prvu se čini čudnim kako radi dizalica topline, međutim stvar je vrlo jednostavna.

Kako radi dizalica topline i koji su izvori topline

Kako smo već naveli, vrlo je jednostavan princip kako radi dizalica topline. Dizalica topline ili toplinska pumpa, koristi vanjske izvore topline i energiju kako bi regulirala temperaturu zraka u prostoriji. Na prvu može se učiniti čudnim, kako na primjer dizalica topline može zagrijati prostor ako koristi vanjski zrak, čija temperatura u tom trenutku može biti i do – 20 stupnjeva Celzijusa. Sustav koji koristi toplinska pumpa bazira se takozvanom Carnotovom kružnom procesu. Ovaj proces podrazumijeva nekoliko faza, kao što su dvije adijabatske promjene i dvije izotermne promjene. U suštini je proces u kojemu toplinska pumpa uzima toplinu iz vode, zemlje ili zraka i dovodi prostor koji grijemo. Najvažniji element u cijelom sustavu je idealni plin, najčešće freon, čija je inicijalna temperatura u većini slučajeva niža od vanjske temperature zraka, što omogućava funkcioniranje Carnotovog kružnog procesa. Osim samog procesa kako radi dizalica topline, važno je i spomenuti glavne dijelove, koje čini kompresor, kondenzator, termo ekspanzijski ventil, isparivač i idealni plin.

Kako radi dizalica topline, koju odabrati i gdje se koristi

Uređaji koji se najviše koriste, a način rada im je identičan kako radi dizalica topline, su klima uređaji. Danas je teško pronaći kućanstvo bez klima uređaja. Današnja politika propagira učinkovitost, pa se trenutno u Hrvatskoj moraju koristiti što efikasniji sustavi grijanja i obnovljivi izvori energije. Upravo je spoj solarnih panela i učinkovitog sustava poput dizalice topline, najbolji i sve češće rješenje za obiteljske kuće. Stoga ne čude trendovi, koji pokazuju da se sve više izgrađuju montažne kuće i odabiru toplinske pumpe kao sustav grijanja i hlađenja. Dizalicu topline najbolje je odabrati uz pomoć stručnjaka, a prije svega treba obratiti pozornost na energetsku učinkovitost i toplinske gubitke samog objekta u koji se planira ugraditi dizalica topline. Za vas kao krajnjeg korisnika manje je važno kako radi dizalica topline od saznanja koji su toplinski gubitci vaše kuće, te kako se pomoću tog podatka orijentirati prilikom kupovine dizalice topline. Snagu dizalice topline odaberite s obzirom na izračun toplinskih gubitaka, koje ćete uvećati za 20-tak posto. Na ovaj način dobit ćete optimalnu snagu dizalice topline. Cijena dizalica topline varira o snazi i učinkovitosti, a za prosječnu obiteljsku kuću cijene se kreću oko 50 000 kuna.

Tagovi: