Zašto je trava zelena

Zašto je trava zelena

Zašto je trava zelena znaju i djeca zbog klorofila

Pitate li se ikada dok u rano jutro promatrate zelenu livadu, zašto je baš zelena, a onda se sjetite da u jesen požuti ili čak pocrveni i odustanete od tih obojanih preobrazbi. Boje su zapravo samo obojena svjetlost, a zašto je trava zelena znaju i djeca zbog klorofila, jer je on zelene boje. Klorofil proizvodi sunčeva svjetlost da bi osigurala biljkama hranu i rast.

Ali to kako žuto sunce postane zeleno u klorofilu, tako da tu sunčevu svjetlost oboji zeleni pigment iz kloroplasta koji apsorbira sunčevu svjetlost. Zašto je trava zelena, zato što su se voda i sunce uortačile da omoguće hranjive tvari za rast biljaka, sunčevu svjetlost apsorbira biljka upravo kroz klorofil u kojem ima i drugih boja iz spektra, ali je zelenog pigmenta dva puta više od svih ostalih pigmenata i zato mi vidimo zelene travnjake. To što vidimo u zelenoj travi su zapravo zeleni svjetlosni valovi na kojima odmaramo oči.

Zašto je trava zelena što je kloroplast a što fotosinteza

Znanost uvijek nastoji objasniti suštinu tvari i zato kontinuirano postavlja pitanja zašto je trava zelena što je kloroplast a što fotosinteza, jer nam to omogućava razumijevanje svijeta biljaka. Kloroplasti su sitne točkice zelenog pigmenta koje boje sunčevu svjetlost koju upija klorofil da bi kroz proces fotosinteze tu svjetlost i vodu pretvorili u energiju i hranu za biljku. Biljka živi od ugljičnog dioksida, vode i svjetlosti stvarajući tako kisik za sav ostali život na zemlji.

Može se reći da je fotosinteza ekvivalent disanja u biljnom svijetu, samo ona ljudima daje kisik koji izbacuje, a mi izbacujemo izdisanjem ugljični dioksid. Kasnije, kako biljka raste i razvija se i sve više hranjivih tvari treba dostaviti u stabljiku i korijen, zelena boja mijenja nijanse, pa pitanje zašto je trava zelena možemo preinačiti i pitati zašto više nije tako zelena, zašto je požutjela, pocrvenila ili posmeđila. Možda su periodi promjene boja kod biljaka ekvivalent sazrijevanja i starenja kod ljudi.

Zašto je trava zelena i je li klorofil ljekovit

Uvjerenje da je zelena boja ljekovita ima dugu povijest kao i svijet. Zašto je trava zelena i je li klorofil ljekovit, može se reći da jest, jer mnoge biljke u prehrani su zelene, a mnoge od njih jedemo sirove i smatramo ih zdravom prehranom. Kod raznih zelenih salata, smootija, i ostalog zelenja koje konzumiramo bez termičke obrade osjećamo se kao da smo pojeli krišku sunca, krišku čiste energije. Zelenilo u prirodi nas umiruje, opušta i odmara.

Možda su iz tog razloga neki lijekovi obojeni zeleno, no, zelena tableta nije klorofil, nije se hranila suncem i vodom. Istina, zelena boja umiruje, pa je susrećemo u bolnicama, uredima, kućnim interijerima, modi i odijevanju, kolor-terapijama. zašto je trava zelena, zato što je najprirodnije leći u zelenu travu, opustiti se i prepustiti dok pratimo leptire u letu i slušamo kako trava diše. Klorofil i fotosinteza osiguravaj kisik za sva živa bića, zato trebamo njegovati, održavati i čuvati zemaljski zeleni raj.

Tagovi: