Tko je otkrio penicilin

Tko je otkrio penicilin

Tko je otkrio penicilin Ernest Duchesne ili Aleksandar Fleming

Razne vrste prirodnih antibiotika i onih iz različitih gljivica su se koristile još u stara antička vremena za liječenje, no tek je otkriće penicilina napravilo revoluciju liječenja bakterijskih infekcija antibioticima. Tko je otkrio penicilin Ernest Duchesne ili Aleksandar Fleming, zapravo ga je otkrio francuski student Ernest Duchesne 1896. godine, ali je njegove mogućnosti u liječenju bakterijskih upala shvatio škotski mikrobiolog Sir Aleksandar Fleming 1928. godine, i to zbog zaboravljene nepokrivene plitice na koju se nahvatala plijesan s praznim krugovima od bakterija koje je pojela.

Dugih 14 godina su provođena dodatna istraživanja i masovna proizvodnja penicilina koji je spasio milijune života je započela te 1942. godine. Na pitanje tko je otkrio penicilin svi danas odgovaraju da je to bio Aleksandar Fleming, a danas se proizvodi mnogo vrsta penicilinskih antibiotika. Proizvodi se iz gljivica plijesni Penicillium notatum, ima snažan učinak na sve bakterijske infekcije i vrlo niske nuspojave, iako ima ljudi koji na njega reagiraju alergijskom reakcijom.

Tko je otkrio penicilin, dva znanstvenika otkrila, a trojica dobili Nobelovu nagradu

U znanosti se često događa da dva ili više znanstvenika istovremeno dođu do istih otkrića, nezavisno radeći, čak ni ne znajući jedni za druge. To je baš zanimljivo pratiti u priči o tome tko je otkrio penicilin, dva znanstvenika otkrila, a trojica dobili Nobelovu nagradu, dvojica su nabasali na isto otkriće posve slučajno, a trojica (Aleksander Fleming, Howard Florey i Ernst Chain) su 1945. godine podijelila najveće priznanje, jer je njihov doprinos u pobjedi nad stafilokokima, streptokokima, pneumokokima, gonokokima i svim ostalim bakterijskim infekcijama nemjerljiv.

Penicilin je donio izlječenje mnogih dotada neizlječivih bolesti, pa bi bilo čudno da ne znamo tko je otkrio penicilin, čudno i nezahvalno. Penicilin je baktericid koji ubija bakterije sprječavajući njihovu diobu, rast i razvoj i tako zaustavlja i liječi svaku bakterijsku infekciju. Antibiotici penicilina nisu jedna izolirana supstanca, prije bi se moglo reći da je penicilin jedan vrlo učinkovit “koktel” srodnih spojeva i supstanci koje mu daju moć.

Tko je otkrio penicilin i zašto je Fleming morao dijeliti Nobelovu nagradu

Aleksandar Fleming je nakon slučajnog otkrića djelovanja plijesni na bakterije nekoliko puta ponovio ciljane eksperimente sa sa plijesni i u njima izolirao gljivicu Penicillium notatum s kojom je dalje uspješno eksperimentirao i tako otkrio ogromne nove mogućnosti za liječenje bakterijskih infekcija. No, nije imao dovoljno sredstava da dovrši svoje istraživanje, pa se udružio s Howardom Floreyem i Ernstom Chainom, važno je tko je otkrio penicilin i zašto je Fleming morao dijeliti Nobelovu nagradu, samo zbog novca da se dovrši istraživanje.

Znalo se tko je otkrio penicilin, ali zahvaljujući oksfordskim profesorima, Britanska Vlada je 1939. godine ovoj trojici entuzijasta dodijelila novčanu pomoć da dovrše istraživanje i zato su njih trojica podijelila Nobelovu nagradu. Postoji izreka “čudni su putevi gospodnji”, ali su možda još čudniji putevi znanosti. Aleksandar Fleming, sin siromašnog škotskog seljaka, zahvaljujući neredu u svom laboratoriju je otkriće života koje je pomoglo svijetu, a njemu pribavilo plemićki naslov i Nobelovu nagradu.

Tagovi: