5 najboljih platformi za e-trgovinu

5 najboljih platformi za e-trgovinu

Što su to platforme za e-trgovinu?

Platforme za e-trgovinu možemo opisati kao poslovni model koji se odnosi na prodaju i prezentaciju proizvoda ili usluga online putem. U općenitom smislu, riječ je o softveru koji omogućuje online predstavljanje, prodaju i kupnju, a glavni cilj je ponuditi prodajni prostor koji će omogućiti internetskom trgovcu da se približi svojoj publici. Da li se platforme za e-trgovinu koriste u Hrvatskoj? Web trgovine su posljednjih godina doživjele veliki BOOM u Hrvatskoj. Imamo osjećaj kako su se ljudi napokon osvijestili da je internet kupovina sigurna, i često puta pristupačnija od klasičnog oblika kupnje. I dok točni podaci nisu poznati javnosti, činjenica je da u Hrvatskoj raste broj e-trgovina, a sve zahvaljujući većoj online potražnji.

Otvaranjem e-trgovine, kompanija automatski otvara i novi spektar mogućnosti za svoje poslovanje. Naravno, osim raznih kompanija, sve je više samostalnih pojedinaca koji žele otvoriti web trgovinu jer im internet nudi tu mogućnost. Za razliku od tradicionalnih trgovina, trgovine putem interneta funkcioniraju na drugačiji način i uz određeno znanje i vještinu, može ju voditi samo jedan pojedinac. Unatoč većoj online kupovini, važno je naglasiti kako su Hrvati skloniji kupnji inozemnih online proizvoda, osobito preko popularnih internet oglasnika poput E-bay, Amazon, Wish, Etsy itd. Razlog tome? Jeftiniji proizvodi i često puta besplatna dostava. No, unatoč tome, online trgovine u Hrvatskoj i dalje rastu i pokušavaju biti konkurentne.

Najbolje platforme za e-trgovinu

Ukoliko planirate proširiti svoje poslovanje online, tada bi bilo poželjno da to krenete preko sljedećih online platformi: Wix- Trenutno najpopularnija platforma za e-trgovinu. Riječ je o najprikladnijem izboru za nove e-trgovine koje donose razumne cijene. Nudi do 72 besplatne teme i vrlo osnovne postavke. Samostalno odabirete predložak i modificirate sve što želite u svojoj e-trgovini. U ponudi se nudi i optimizirana stranica za mobitele. Seo optimizacija i izvršenje dolazi s vaše strane.

Shopify – Riječ je o jednoj od najistaknutijih platformi za e-trgovinu u cijelome svijetu. Korisnici naglašavaju kako se ona brzo čitava, kako je jednostavna za postavljanje, možete organizirati prodaju u samo jednom kliku, omogućuje prodaju na različitim kanalima te društvenim mrežama, dolazi s izvanrednim temama i dizajnima. Nažalost, postoje problemi pri prilagođavanju naplate i biti će vam potreban programer ako želite imati vrhunske naglaske. BigCommerce – Platforme za e-trgovinu se mogu razlikovati po više stavki. U ovom slučaju, BigCommerce slovi kao prilagodljiv i svestran, djeluje odlično kod višekanalne prodaje, donosi solidnu SEO izvedbu, nudi sjajan dizajn tema. Problemi nastaju kada primijetite konfliktne stope, te kako ne možete izvesti jednostavan plan prodaje uz jedan klik. Također, ova platforma je skupa opcija za veće trgovce.

Shift4Shop – Riječ je o najstarijoj web platformi za prodaju. Često naglašava kako posluje pod 6 temeljitih vrijednosti: Stalne inovacije, dobra usluga, jednostavna rješenja, povjerenje među klijentima, držanje razine zadovoljstva i poticanje prodaje. Iako najstarija platforma, važno je naglasiti kako ona nje za početnike i kako postoje mogući problemi kod nadogradnje i korisničke podrška. Za kraj, izdvajamo WooCommerce koji je zapravo besplatni WordPress modul koji omogućuje trgovcima otvoreniju transformaciju u internet trgovinu i time nude dodatne značajke. Uzimajući to u obzir, moramo naglasiti kako je Word Press najbolja platforma za SEO. Platforme za e-trgovinu ćete odabrati prema svojem načinu poslovanje, kao i prema svojim prodajnim potrebama.

Što nam omogućuju platforme za e-trgovine?

Najbolje platforme za e-trgovinu će nam omogućiti da postavimo dobru internet trgovinu koja će odgovarati naših zahtjevima, i zahtjevima kupaca. Danas postoji zaista veliki izbor paketa platformi za e-trgovine, što znači da morate dobro razmisliti o tome koju ćete odabrati. I dok izgradnja vlastite web stranice nikada nije bila lakša, važno je naglasiti da vas najskromniji izbor može koštati- Kako se odlučiti između platformi za e-trgovinu? Platforme za e-trgovinu se razlikuju prema svojim ponudama, i upravo je tu važno obratiti pažnju što dobijete u početku izgradnje i koliko vam to zapravo odgovara.

U primjeru, Wix je najidealnija odluka za nešto manje i skromnije e-trgovine jer nudi stranicu koja je prilagođena početnicima i donosi odlične početne alate za izgradnju e-trgovine. No, ako imate veći inventar ili ponudu, tada vam Wix neće moći ispuniti očekivanje. U tom slučaju, najbolje je okrenuti se Shopify-u koji je opet recimo ograničen u interakcijama naplate, nadogradnjama aplikacija i na kraju dana za njega vam je potreban programer. Prije nego se odlučite za online platformu poslovanja, poželjno je da se raspitate koji model najviše paše vašem obliku poslovanja.

Tagovi: